Více

    Sledujte nás na Instagrame

    Jedlo a pitie sú dve časti jedného zážitku. Patria k sebe ako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpätkom Louboutin alebo mikádo k Anne Wintour. Vo svete luxusnej gastronómie ale nič nenechávame na náhodu. Starostlivo vybrané ingrediencie totiž rozohrávajú symfóniu chutí a následný dúšok vína ju teprve dotiahne k dokonalosti. Spárovanie je premyslené umenie, ktoré tvorí nový vesmír harmónie, hĺbky, chutí a vrstiev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známy svojou jemnou maslovou a zároveň bohatou chuťou. Je preto obľúbený v kuchyniach po celom svete. Tradičným výberom k rybám je biele víno typu Chardonnay alebo Sauvignon Blanc. Ale ak chcete vziať svoj zážitok za iný chuťový koniec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Vďaka svojej ľahkosti a nízkemu obsahu trieslovín je výnimkou. Má jemnú chuť s tónmi červeného ovocia, ako sú jahody a čerešne. Takáto kombinácia z neho robí výbornú voľbu, ktorá poskytne spárovanie nový rozmer bez toho, aby „prehlušila“ rybu. Ako alternatívu možno zvoliť aj Gin Fizz, ktorý svojimi citrónovými a bylinkovými tónmi krásne dopĺňa delikátnu chuť lososa.

    Kaviár so šampanským

    Aj keby sa na večierku nepodávalo nič iné, len šampanské a kaviár, môže ísť o ten najlepší večierok v meste. Obe zložky sa totiž navzájom skvele dopĺňajú. Intenzívna slanosť a morská chuť kaviáru s maslovými podtónmi proste s hravou perlivosťou šampanského ladia. Kombinácia tak dokonale rámčí komplexnosť ikríc.

    Ak ale šampanské nie je vašou obľúbenou voľbou, siahnuť môžete po Chardonnay s tónmi jablka, citrusov a vanilky. Pre milovníkov kokteilov tvorí klasickú kombináciu s kaviárom rovnako Vodka Martini alebo po vzore Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieri hovoria, že čo rastie spolu, ide spolu. Typické víno Barolo sa vyznačuje arómou fialiek, čokolády a sušených sliviek. Spolu s orieškovými a ľahko cesnakovými chuťami zemitých lanýžov utvoria nebo v ústach. Zvýšený podiel trieslovín navyše skvele vyvažuje bohatú krémovosť pokrmu. Z kokteilov siahnite po barovej klasike Negroni, so svojimi horkými a bylinkovými tónmi je zaujímavou alternatívou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnajte krémový a chuťovo bohatý profil s nádychom mora. Humr Thermidor je symbolom luxusnej kuchyne a podáva sa pri špeciálnych príležitostiach alebo v luxusných reštauráciách. Aj vďaka náročnejšej príprave je totiž veľmi sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mieša chute horčice a brandy, a preto ho skvele doplní aromatické biele víno Viognier s broskvovými, kvetinovými a minerálnymi tónmi. Alternatívou môže byť kokteil Mojito, ktorého svieže mätové a limetkové chute ponúkajú príjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusná a zároveň kontroverzná delikatesa spadajúca do francúzskej kuchyne. Je v nej navyše niečo dekadentné, čo zrejme súvisí aj s tým, ako táto pochúťka vzniká. Husi alebo kačice sa vykrmia za pomoci špeciálneho procesu nazvaného ’gavage’. Aby bol teda vták veľmi tučný a jeho pečeň extrémne jemná, zažije toho veľa.

    Tiež preto nemôžete k tejto pochúťke siahnuť len tak po ľubovoľnom pití. Vyberte si radšej Sauternes. Ide o sladké víno s bohatou chuťou medu, broskýň a karamelu. Ak by ste hľadali kokteilovú alternatívu, zvoľte French 75. Kombinácia ginu a šampanského dodáva pokrmu svieži a kvetinový nádych.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, ktorý vyniká intenzívnou čokoládovou chuťou a vláčnou textúrou. V ideálnom prípade k nemu nalejte Portské víno. Jeho intenzívne tóny sušeného ovocia, čokolády a korenia budú k dezertu skvele ladiť. Ak si fondant predstavujete skôr s kávou, dajte si Espresso Martini. Zabezpečíte vynikajúci doplnok i bodku luxusnej večere.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    Ako na (ne)vinné spárovanie. Objavte jedlo a pitie v symfónii chutí. Losos a červené? Prečo nie

    Dámsky sprievodca sukňami. Vyčarujte z obyčajného kúsku módny zážitok

    O sukniach sa v poslednej dobe hovorí skôr v pánskom prevedení, nemôžeme ale zabudnúť ani na tie dámske. Pýtate sa v čom je rozdiel? Samozrejme zastávame názor, že každý môže nosiť, čo chce. Hlavná rozdiel však spočíva v strihoch. Zatiaľ čo u mužov sa stretávame skôr s tradičným "áčkovým" strihom, dámska ponuka širší výber tvarov, materiálov a dĺžok.

    Odhrňte oponu módneho priemyslu. Objavte dokumenty odhaľujúce jeho skrytú stránku

    Pri objavovaní módneho sveta je potrebné nezabúdať na to, že existujú aj jeho tienisté stránky. Odporúčame preto z času na čas si pozrieť niektorý z vynikajúcich dokumentárnych filmov, ktoré odhaľujú tajomstvá tohto veľmi obľúbeného odvetvia. Môžete sa dozvedieť viac napríklad o dopadoch fast fashion, ale aj farbení oblečenia alebo násilia na zvieratách. Poučiť sa môžete aj o minimalistickom životnom štýle.

    NYFW pod drobnohľadom. Objavte kolekcie dizajnérov, o ktorých sa v Európe veľmi nehovorí

    New York v predchádzajúcich dňoch ovládol týždeň módy. Trendy sa stali predovšetkým veľké mená, napríklad Carolina Herrera, Thom Browne alebo Tommy Hilfiger. Ich prehliadky sa ako vždy dostali na titulky magazínov, útokom vzali aj sociálne siete. Avšak spomínané prehliadky sú len hŕstkou toho, čo nám NYFW môže ponúknuť. Spoznajte módne domy, ktoré si zaslúžia rovnakú pozornosť.

    Topánky ako investícia: ktoré modely Saint Laurent stoja za to?

    Estetika francúzskeho domu Saint Laurent je synonymom zvodnej, sebavedomej a štýlovej ženy. Jeho topánky preto nie sú výnimkou. Mnohé z nich rozhodne už na prvý pohľad stoja za hriech. Pozrieme sa však na to, či naozaj stoja aj za vaše peniaze.