Více

    ― Reklama ―

    Jedlo a pitie sú dve časti jedného zážitku. Patria k sebe ako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpätkom Louboutin alebo mikádo k Anne Wintour. Vo svete luxusnej gastronómie ale nič nenechávame na náhodu. Starostlivo vybrané ingrediencie totiž rozohrávajú symfóniu chutí a následný dúšok vína ju teprve dotiahne k dokonalosti. Spárovanie je premyslené umenie, ktoré tvorí nový vesmír harmónie, hĺbky, chutí a vrstiev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známy svojou jemnou maslovou a zároveň bohatou chuťou. Je preto obľúbený v kuchyniach po celom svete. Tradičným výberom k rybám je biele víno typu Chardonnay alebo Sauvignon Blanc. Ale ak chcete vziať svoj zážitok za iný chuťový koniec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Vďaka svojej ľahkosti a nízkemu obsahu trieslovín je výnimkou. Má jemnú chuť s tónmi červeného ovocia, ako sú jahody a čerešne. Takáto kombinácia z neho robí výbornú voľbu, ktorá poskytne spárovanie nový rozmer bez toho, aby „prehlušila“ rybu. Ako alternatívu možno zvoliť aj Gin Fizz, ktorý svojimi citrónovými a bylinkovými tónmi krásne dopĺňa delikátnu chuť lososa.

    Kaviár so šampanským

    Aj keby sa na večierku nepodávalo nič iné, len šampanské a kaviár, môže ísť o ten najlepší večierok v meste. Obe zložky sa totiž navzájom skvele dopĺňajú. Intenzívna slanosť a morská chuť kaviáru s maslovými podtónmi proste s hravou perlivosťou šampanského ladia. Kombinácia tak dokonale rámčí komplexnosť ikríc.

    Ak ale šampanské nie je vašou obľúbenou voľbou, siahnuť môžete po Chardonnay s tónmi jablka, citrusov a vanilky. Pre milovníkov kokteilov tvorí klasickú kombináciu s kaviárom rovnako Vodka Martini alebo po vzore Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieri hovoria, že čo rastie spolu, ide spolu. Typické víno Barolo sa vyznačuje arómou fialiek, čokolády a sušených sliviek. Spolu s orieškovými a ľahko cesnakovými chuťami zemitých lanýžov utvoria nebo v ústach. Zvýšený podiel trieslovín navyše skvele vyvažuje bohatú krémovosť pokrmu. Z kokteilov siahnite po barovej klasike Negroni, so svojimi horkými a bylinkovými tónmi je zaujímavou alternatívou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnajte krémový a chuťovo bohatý profil s nádychom mora. Humr Thermidor je symbolom luxusnej kuchyne a podáva sa pri špeciálnych príležitostiach alebo v luxusných reštauráciách. Aj vďaka náročnejšej príprave je totiž veľmi sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mieša chute horčice a brandy, a preto ho skvele doplní aromatické biele víno Viognier s broskvovými, kvetinovými a minerálnymi tónmi. Alternatívou môže byť kokteil Mojito, ktorého svieže mätové a limetkové chute ponúkajú príjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusná a zároveň kontroverzná delikatesa spadajúca do francúzskej kuchyne. Je v nej navyše niečo dekadentné, čo zrejme súvisí aj s tým, ako táto pochúťka vzniká. Husi alebo kačice sa vykrmia za pomoci špeciálneho procesu nazvaného ’gavage’. Aby bol teda vták veľmi tučný a jeho pečeň extrémne jemná, zažije toho veľa.

    Tiež preto nemôžete k tejto pochúťke siahnuť len tak po ľubovoľnom pití. Vyberte si radšej Sauternes. Ide o sladké víno s bohatou chuťou medu, broskýň a karamelu. Ak by ste hľadali kokteilovú alternatívu, zvoľte French 75. Kombinácia ginu a šampanského dodáva pokrmu svieži a kvetinový nádych.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, ktorý vyniká intenzívnou čokoládovou chuťou a vláčnou textúrou. V ideálnom prípade k nemu nalejte Portské víno. Jeho intenzívne tóny sušeného ovocia, čokolády a korenia budú k dezertu skvele ladiť. Ak si fondant predstavujete skôr s kávou, dajte si Espresso Martini. Zabezpečíte vynikajúci doplnok i bodku luxusnej večere.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    Ako na (ne)vinné spárovanie. Objavte jedlo a pitie v symfónii chutí. Losos a červené? Prečo nie

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Jedlo a pitie sú dve časti jedného zážitku. Patria k sebe ako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpätkom Louboutin alebo mikádo k Anne Wintour. Vo svete luxusnej gastronómie ale nič nenechávame na náhodu. Starostlivo vybrané ingrediencie totiž rozohrávajú symfóniu chutí a následný dúšok vína ju teprve dotiahne k dokonalosti. Spárovanie je premyslené umenie, ktoré tvorí nový vesmír harmónie, hĺbky, chutí a vrstiev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známy svojou jemnou maslovou a zároveň bohatou chuťou. Je preto obľúbený v kuchyniach po celom svete. Tradičným výberom k rybám je biele víno typu Chardonnay alebo Sauvignon Blanc. Ale ak chcete vziať svoj zážitok za iný chuťový koniec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Vďaka svojej ľahkosti a nízkemu obsahu trieslovín je výnimkou. Má jemnú chuť s tónmi červeného ovocia, ako sú jahody a čerešne. Takáto kombinácia z neho robí výbornú voľbu, ktorá poskytne spárovanie nový rozmer bez toho, aby „prehlušila“ rybu. Ako alternatívu možno zvoliť aj Gin Fizz, ktorý svojimi citrónovými a bylinkovými tónmi krásne dopĺňa delikátnu chuť lososa.

    Kaviár so šampanským

    Aj keby sa na večierku nepodávalo nič iné, len šampanské a kaviár, môže ísť o ten najlepší večierok v meste. Obe zložky sa totiž navzájom skvele dopĺňajú. Intenzívna slanosť a morská chuť kaviáru s maslovými podtónmi proste s hravou perlivosťou šampanského ladia. Kombinácia tak dokonale rámčí komplexnosť ikríc.

    Ak ale šampanské nie je vašou obľúbenou voľbou, siahnuť môžete po Chardonnay s tónmi jablka, citrusov a vanilky. Pre milovníkov kokteilov tvorí klasickú kombináciu s kaviárom rovnako Vodka Martini alebo po vzore Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieri hovoria, že čo rastie spolu, ide spolu. Typické víno Barolo sa vyznačuje arómou fialiek, čokolády a sušených sliviek. Spolu s orieškovými a ľahko cesnakovými chuťami zemitých lanýžov utvoria nebo v ústach. Zvýšený podiel trieslovín navyše skvele vyvažuje bohatú krémovosť pokrmu. Z kokteilov siahnite po barovej klasike Negroni, so svojimi horkými a bylinkovými tónmi je zaujímavou alternatívou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnajte krémový a chuťovo bohatý profil s nádychom mora. Humr Thermidor je symbolom luxusnej kuchyne a podáva sa pri špeciálnych príležitostiach alebo v luxusných reštauráciách. Aj vďaka náročnejšej príprave je totiž veľmi sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mieša chute horčice a brandy, a preto ho skvele doplní aromatické biele víno Viognier s broskvovými, kvetinovými a minerálnymi tónmi. Alternatívou môže byť kokteil Mojito, ktorého svieže mätové a limetkové chute ponúkajú príjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusná a zároveň kontroverzná delikatesa spadajúca do francúzskej kuchyne. Je v nej navyše niečo dekadentné, čo zrejme súvisí aj s tým, ako táto pochúťka vzniká. Husi alebo kačice sa vykrmia za pomoci špeciálneho procesu nazvaného ’gavage’. Aby bol teda vták veľmi tučný a jeho pečeň extrémne jemná, zažije toho veľa.

    Tiež preto nemôžete k tejto pochúťke siahnuť len tak po ľubovoľnom pití. Vyberte si radšej Sauternes. Ide o sladké víno s bohatou chuťou medu, broskýň a karamelu. Ak by ste hľadali kokteilovú alternatívu, zvoľte French 75. Kombinácia ginu a šampanského dodáva pokrmu svieži a kvetinový nádych.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, ktorý vyniká intenzívnou čokoládovou chuťou a vláčnou textúrou. V ideálnom prípade k nemu nalejte Portské víno. Jeho intenzívne tóny sušeného ovocia, čokolády a korenia budú k dezertu skvele ladiť. Ak si fondant predstavujete skôr s kávou, dajte si Espresso Martini. Zabezpečíte vynikajúci doplnok i bodku luxusnej večere.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    ― Reklama ―

    Nízky pás zažíva comeback. Oblečte low rise strihy štýlovo a bez obáv

    Móda je vrtkavá dáma, preto nie je prekvapením, že každý rok na vrchole trendov nájdeme iné prvky z minulosti. Tento rok je to prípad oblečenia s nízkym pásom. Po sezónach džínsov so super vysokým pásom prichádza éra ľahkých džínsov s nízkym pásom. Ak sa tohto prvku bojíte, vyskúšajte ho. Vyzerá to totiž lepšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

    V hlavnej úlohe kortizol. TikTok chce poraziť stres ďalším „zázračným“ kokteilom

    Povedomie o negatívnych dopadoch stresu sa z roka na rok zvyšuje. Značky ponúkajú lákavé suplementy, sľubujúce pokojnejší spánok aj lepšiu náladu. Inteligentné aplikácie zase upozorňujú na najmenšie zvýšenie úrovne stresu. Niet preto divu, že sa z kortizolu, teda "stresového hormónu", stalo na TikToku nové buzzword slovo, spojené aj s vlastným mocktailom.

    Skutočný hit minulého roka práve dorazil. Medzi najlepšími filmami vyhráva Anora

    Pretty Woman pre generáciu Z. Tak kritici nazývajú minuloročnú Anoru. Napriek tomu, že film zažiaril v Cannes a dokonca získal prestížnu Zlatú palmu, do mainstreamu začína prenikať až tento rok. Divákov zaujal nielen hlboký príbeh mladej brooklynskej prostitútky, ale aj vychádzajúca hviezda, herečka Mikey Madison.

    Zomrel kontroverzný fotograf Oliviero Toscani. Prepísal pravidlá módnej reklamy

    Rodina slávneho fotografa Oliviera Toscaniho v pondelok oznámila jeho úmrtie. Vo svete módy prerazil vďaka svojej pútavej, ale kontroverznej tvorbe. Jeho meno sa spája najmä s 80. a 90. rokmi minulého storočia a talianskou značkou Benetton, ktorú v tom čase pomohol presláviť. Kvôli svojim odvážnym fotkám s ňou mal však dlhodobo rozporuplný vzťah.

    Móda v skratke: Prada víta jar a Missoni dáva zbohom svojej zakladateľke

    Koniec pracovného týždňa priniesol aj smutné správy. Módny dom Missoni oznámil úmrtie svojej zakladateľky Rosity Missoni. Prada medzitým víta jar kampaňou s hviezdou Carey Mulligan. Valentino pre zmenu získal svoju prvú thajskú ambasádorku, herečku Freen Sarocha. Spoločnosť Rolex potom začala nový rok zvýšením cien.

    TikTok zachytil ďalší trend. Fenomén clean eating sa pohybuje na hrane

    Koncept takzvaného clean eating nie je žiadnou novinkou. V posledných mesiacoch ale prenikol aj na sociálnu sieť TikTok a nadobudol nové rozmery. Ide o fenomén, diktujúci, ktoré potraviny sú "čisté", či naopak "škodlivé". Práve kvôli absolutistickým tendenciám, šíreniu dezinformácií alebo zjednodušovaniu faktov sa však jedná o nebezpečný trend.

    Rodent men sú minulosťou. Medzi sexy mužmi vyhrávajú trendy noodle boys

    Internet pokračuje vo svojej obsesi s netypicky maskulínnymi mužmi. Užívatelia sociálnych sietí sa však tentoraz namiesto takzvaného rodent man zamilovali do "noodle boys". Ide väčšinou o hercov, charakteristických svojou vytiahnutou postavou, dlhšími vlasmi a ostrou čeľusťou. Najviac je na nich však príťažlivá istá otvorenosť a predovšetkým citlivosť.

    Cítiť sa krásne si zaslúžite aj doma. Luxusný loungewear si oblečte na cestu ku gauču

    Koniec sviatočného obdobia často znamená koniec leňošenia. Ale nemusí to tak byť vždy; pokojný začiatok nového roka má svoje výhody. K takémuto leňošeniu patrí aj pohodlné oblečenie. Ak vás po Vianociach nebaví leňošenie doma, oblečte si radšej elegantné oblečenie na ležanie. Bude vám teplo, budete vyzerať dobre a získate trochu pohodlia navyše.

    V zajatí širokých nohavíc. Nenechajte si novou generáciou sprotiviť skinny jeans

    Súboj medzi generáciami má mnoho podôb. V módnom odvetví sa ale rozhodne zužuje na hlavné rozpory. Sú skinny jeans prijateľnou súčasťou outfitu? Ak tento kúsok v šatníku vlastníte a stále sa ho tak úplne nechcete zbaviť, nezúfajte. Upnuté džínsy majú hneď niekoľko vlastností, vďaka ktorým široké nohavice strčia hravo do vrecka.

    Rok 2024 priniesol nečakanú ikonu. Módnu scénu ovládla Kelly Rutherford

    S obľúbeným štýlom 2000s sa vrátili nielen populárne y2k kúsky, ale aj vtedajšia módna hviezda. V roku 2024 na scénu opäť nastúpila herečka Kelly Rutherford, známa skôr pod menom svojej postavy zo seriálu Gossip Girl, Lily van der Woodsen. Sledovateľov na Instagrame nadchla originálnym štýlom, zrkadlovými selfies aj inšpiratívnymi citátmi.

    Najhorúcejší pánsky doplnok tohtoročného i nadchádzajúceho roka? Jednoznačne fúzy

    Fúzy. Symbol filmov pre dospelých z "osemdesiatok", postavičiek z komiksov a retro reklám na pivo. Kto by to povedal, že sa stanu najhorúcejším módnym trendom súčasnosti? A pritom stačilo tak málo. Pár filmových hviezd, trochu TikToku a Gen Z, ktorá dokáže premeniť na hit aj ponožky v sandáloch.

    Módna scéna lúšti návrhársku enigmu. Debatuje o ďalších krokoch Hedi Slimane

    Módny svet za posledný rok nezažil deň, kedy by sa nešpekulovalo o ďalších krokoch úspešných návrhárov. Tentoraz sa pozornosť sústredí na kariéru Hedi Slimane. Od októbra, keď opustil vedenie značky Celine, totiž nebolo jasné, čo má návrhár v pláne. Jeho nový účet na Instagrame potom vyvolal diskusie o tom, či sa konečne chystá založiť vlastnú značku.

    Louis Vuitton X Murakami. Privítajte najočakávanejšiu kultovú záležitosť roku 2025

    Je to ako návrat ku koreňom, ako stretnutie s dávno strateným priateľom. Kolekcia Louis Vuitton x Takashi Murakami, ktorá prvýkrát zaujala módny svet v roku 2003, sa vracia po viac ako dvoch desaťročiach. Špeciálny rad na rok 2025 prináša nostalgickú vlnu a súčasne osviežuje ikonické dizajny pre novú generáciu módnych nadšencov.

    Bez týchto príveskov nebude „charms“ trend úplný. Zabodujete s nimi aj pod stromčekom

    Rok 2024 sa vo svete módy niesol v znamení príveskov. Tento doplnok, ktorý začal ako nenápadný mikrotrend, sa postupne vyšplhal na vrchol popularity. V súčasnosti ho možno vidieť všade. Módne prehliadky, ulice módnych metropol a sociálne siete doslova žiaria príveskami, ktoré z kabeliek robia malé umelecké galérie.

    Móda v skratke: Pharrell Williams je ambasádorom UNESCO a Swarovski vyvinul inovatívne kryštály

    Oči módneho sveta sa upierajú na návrhára a hudobníka Pharrella Williamsa. Stal sa totiž ambasádorom UNESCO. V centre pozornosti je aj umelec Jeff Satur, ktorý bol vymenovaný za ambasádora značky Valentino. Spoločnosť Swarovski zaujala svojimi udržateľnými kryštálmi a novinárka Caroline Leaperová svojou knihou o hviezdnych začiatkoch slávnych supermodeliek.

    Slávnostný outfit dopĺňa bezchybný účes. Inšpirujte sa módnymi vianočnými účesmi

    Slávnostný vzhľad by nebol úplný bez rovnako výnimočného účesu. Nemusia to byť zložité kreácie, desiatky zapletených vrkočov alebo úplne nový účes. Vianočné účesy vás naladia na správnu vlnu a vy zažiarite nielen na Štedrý deň. Väčšina z nich si vyžaduje len trochu trpezlivosti.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―