Více

    Sledujte nás na Instagrame

    Jedlo a pitie sú dve časti jedného zážitku. Patria k sebe ako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpätkom Louboutin alebo mikádo k Anne Wintour. Vo svete luxusnej gastronómie ale nič nenechávame na náhodu. Starostlivo vybrané ingrediencie totiž rozohrávajú symfóniu chutí a následný dúšok vína ju teprve dotiahne k dokonalosti. Spárovanie je premyslené umenie, ktoré tvorí nový vesmír harmónie, hĺbky, chutí a vrstiev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známy svojou jemnou maslovou a zároveň bohatou chuťou. Je preto obľúbený v kuchyniach po celom svete. Tradičným výberom k rybám je biele víno typu Chardonnay alebo Sauvignon Blanc. Ale ak chcete vziať svoj zážitok za iný chuťový koniec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Vďaka svojej ľahkosti a nízkemu obsahu trieslovín je výnimkou. Má jemnú chuť s tónmi červeného ovocia, ako sú jahody a čerešne. Takáto kombinácia z neho robí výbornú voľbu, ktorá poskytne spárovanie nový rozmer bez toho, aby „prehlušila“ rybu. Ako alternatívu možno zvoliť aj Gin Fizz, ktorý svojimi citrónovými a bylinkovými tónmi krásne dopĺňa delikátnu chuť lososa.

    Kaviár so šampanským

    Aj keby sa na večierku nepodávalo nič iné, len šampanské a kaviár, môže ísť o ten najlepší večierok v meste. Obe zložky sa totiž navzájom skvele dopĺňajú. Intenzívna slanosť a morská chuť kaviáru s maslovými podtónmi proste s hravou perlivosťou šampanského ladia. Kombinácia tak dokonale rámčí komplexnosť ikríc.

    Ak ale šampanské nie je vašou obľúbenou voľbou, siahnuť môžete po Chardonnay s tónmi jablka, citrusov a vanilky. Pre milovníkov kokteilov tvorí klasickú kombináciu s kaviárom rovnako Vodka Martini alebo po vzore Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieri hovoria, že čo rastie spolu, ide spolu. Typické víno Barolo sa vyznačuje arómou fialiek, čokolády a sušených sliviek. Spolu s orieškovými a ľahko cesnakovými chuťami zemitých lanýžov utvoria nebo v ústach. Zvýšený podiel trieslovín navyše skvele vyvažuje bohatú krémovosť pokrmu. Z kokteilov siahnite po barovej klasike Negroni, so svojimi horkými a bylinkovými tónmi je zaujímavou alternatívou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnajte krémový a chuťovo bohatý profil s nádychom mora. Humr Thermidor je symbolom luxusnej kuchyne a podáva sa pri špeciálnych príležitostiach alebo v luxusných reštauráciách. Aj vďaka náročnejšej príprave je totiž veľmi sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mieša chute horčice a brandy, a preto ho skvele doplní aromatické biele víno Viognier s broskvovými, kvetinovými a minerálnymi tónmi. Alternatívou môže byť kokteil Mojito, ktorého svieže mätové a limetkové chute ponúkajú príjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusná a zároveň kontroverzná delikatesa spadajúca do francúzskej kuchyne. Je v nej navyše niečo dekadentné, čo zrejme súvisí aj s tým, ako táto pochúťka vzniká. Husi alebo kačice sa vykrmia za pomoci špeciálneho procesu nazvaného ’gavage’. Aby bol teda vták veľmi tučný a jeho pečeň extrémne jemná, zažije toho veľa.

    Tiež preto nemôžete k tejto pochúťke siahnuť len tak po ľubovoľnom pití. Vyberte si radšej Sauternes. Ide o sladké víno s bohatou chuťou medu, broskýň a karamelu. Ak by ste hľadali kokteilovú alternatívu, zvoľte French 75. Kombinácia ginu a šampanského dodáva pokrmu svieži a kvetinový nádych.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, ktorý vyniká intenzívnou čokoládovou chuťou a vláčnou textúrou. V ideálnom prípade k nemu nalejte Portské víno. Jeho intenzívne tóny sušeného ovocia, čokolády a korenia budú k dezertu skvele ladiť. Ak si fondant predstavujete skôr s kávou, dajte si Espresso Martini. Zabezpečíte vynikajúci doplnok i bodku luxusnej večere.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    Ako na (ne)vinné spárovanie. Objavte jedlo a pitie v symfónii chutí. Losos a červené? Prečo nie

    Uvelebte sa v luxusnom pohodlí. Začína domáce jesenné leňošenie

    K čaru jesene nepatrí len farebné opadané lístie, roztomilé tekvice a teplé nápoje. Jedným z nich je aj možnosť uvelebiť sa v pohodlí domova a užívať si pokojnejšie odpočinkové aktivity známe ako leňošenie. Nepríjemnému pocitu z ničnerobenia ľahko zabráni pohodlný, ale štýlový a upravený loungewear outfit.

    Nebojte sa kombinovať trendy jesennej odtiene. Farebné spektrum vám poradí, ako na to

    Trendovými farbami tejto jesene sú nepochybne bordová a olivovo zelená. Naučte sa, ako ich ľahko začleniť do svojho šatníka pomocou kúzla zvaného farebné spektrum. Najlepšie na tejto teórii je, že platí pre všetky odtiene bez výnimky. Kombinovanie farieb sa stane jednoduchou súčasťou každodenného obliekania.

    Sezónu týždňov módy pripomenie Šanghaj. Zapojí Vivienne Westwood aj Moncler

    Aj keď už hlavný mesiac týždňov módy skončil, nie je všetkým prehliadkam koniec. Na 12 dní plných šou, pop-upov a ďalších eventov sa chystá Šanghaj. Od stredy sa začne jeho vlastný týždeň módy. Očakáva sa, že jeho súčasťou bude prehliadka Vivienne Westwood a špeciálne podujatie Genius od spoločnosti Moncler.

    Naučte sa hovoriť najromantickejším jazykom. Darujte kvety podľa pravidiel etikety

    Kvety sú nádherným darčekom a je len málo ľudí, ktorí z nich nemajú radosť. Volíme ich pri slávnostných príležitostiach, smutných udalostiach, dokonca aj ako poďakovanie alebo ospravedlnenie. Alebo len tak. Pri ich darovaní je dobré dodržiavať náležitosti, ktoré krásne kúsky prírody sprevádzajú. S jednoduchými pravidlami etikety urobíte parádu aj dobrý dojem.