Více

    Sledujte nás na Instagrame

    Kvety sú nádherným darčekom a je len málo ľudí, ktorí z nich nemajú radosť. Volíme ich pri slávnostných príležitostiach, smutných udalostiach, dokonca aj ako poďakovanie alebo ospravedlnenie. Alebo len tak. Pri ich darovaní je dobré dodržiavať náležitosti, ktoré krásne kúsky prírody sprevádzajú. S jednoduchými pravidlami etikety urobíte parádu aj dobrý dojem.

    V minulosti, vo svete bez telefónov, neustálej korešpondencie a všadeprítomných správ, boli kvety spôsobom, ako odovzdať správu. Každá jednotlivá rastlina mala svoj vlastný význam a spolu tvorili komplexný príbeh. Darček v podobe kvetov ako malé potešenie našťastie zostal, ale jeho vlastná forma sa pomaly vytráca. Ak sa človek naučí základné pravidlá, môže milý skutok posunúť na vyššiu úroveň.

    Zdroj: Venus et Fleur

    K narodeniu dieťaťa sa hodí iný kvet ako na hrob. Pre svoju milú kúpite iný pugét ako svojej mame a pre muža vyberiete iný druh ako pre ženu. Skutočnosť, že ruža symbolizuje skôr romantiku než vonkajšiu krásu, vysvetľuje umenie kvetinovej reči. Vďaka nemu sa naučíte, ktorá rastlina je vhodná na akú príležitosť. Ale možno ešte dôležitejší je spôsob, akým kyticu vyberáte a neskôr odovzdávate.

    Darujte kvety kľudne aj mužom. Dajte si však pozor na tie izbové a párny počet v pugéte

    Všeobecne platí, že kytice darované ženám majú byť romantické. Viažu sa do okrúhleho tvaru a obsahujú pridané dekorácie. Čím mladšia žena, tým pestrejšia farba pugétu. Ani mužom sa však nemusíme báť darovať kyticu. Zvoľte však triezvejšiu a skôr jednofarebnú kyticu, viazanú na výšku. Kvety sa totiž darujú rezané. Tie izbové vyberajte len vtedy, ak ste pozvaní na kolaudáciu k priateľovi.

    Zobraziť príspevok na Instagrame

    A post shared by Victoria Magazine (@victoriamagazine)

    Prevažne od staršej generácie počujeme poučku o kvetoch darovaných iba v nepárnom počte. Nikto ale nevie, odkiaľ toto príslovie pochádza, stretnete sa s ním však len v strednej Európe. Párny počet kvetov sa totiž dáva na hrob a nie je teda vhodné ho darovať pri bežnom stretnutí. Ďalšou zvyklosťou je vybaliť vždy kyticu z papiera, obdarovaný by tak nemal obal v ideálnom prípade ani vidieť.

    Ak očakávate návštevu, vybavte sa dostatočným množstvom váz

    V súčasnosti existuje úsmevné pravidlo, podľa ktorého pokiaľ kvety obdržíte ako darček pri návšteve vášho domova, mali by ste ich ihneď vystaviť. Hostiteľ či hostiteľka by sa na takúto situáciu mali pripraviť a ideálne si zaobstarať dostatočný počet váz. V skorších dobách bolo zvykom posielať kvety ráno, aby ich obdarovaný mohol neskôr naaranžovať a obdivovať spolu s hosťami.

    Etiketa však nerieši význam jednotlivých rastlín. Uznáva však ružu ako kráľovnú všetkých kvetov a verí v červenú farbu ako znak lásky. V dnešnej dobe je však výber príliš veľký na to, aby sa pamätalo na každú špeciálnu symboliku. Pravidlá však zohľadňujú inú situáciu. Na prvom rande by mala žena dostať jeden kvet, a to z praktického dôvodu, aby ho potom nemusela toľko strážiť.

    Etiketa je pekný návod, ale nezabúdajte na individualitu

    Pri pravidlách etikety vždy platí, že doba ide dopredu, a tak niektoré situácie dnes ponúkajú iný pohľad. Väčšinou však ide o pripomienku slušného a galantného správania, ktoré nikdy nevyjde z módy. Pri darovaní kvetov sa teda nezabudnite riadiť predovšetkým vlastnou znalosťou charakteru obdarovaného. Ak sa mu páči niečo, čo etiketa popiera, uprednostnite radšej jeho preferencie.

    @amaneki.id Kto povedal, že kvety sú vyhradené len pre dievčatá? V skutočnosti dostávame veľa objednávok aj pre chlapcov! Here are some inspirations for you #flowerbouquet #graduationflower #bouquetsurabaya #floristsby ♬ Eleven Weeks – Vansire

    Zdroje: Venus et Fleur, Instagram, TikTok, Moderní etiketa (Ladislav Špaček)

    Naučte sa hovoriť najromantickejším jazykom. Darujte kvety podľa pravidiel etikety

    Módne novinky v skratke: Hugo prepadol Disney a Chanel mieri k jazeru Como

    Hugo Boss naskočil do sviatočného vlaku a oznámil partnerstvo so spoločnosťou Disney, inšpirované filmom The Nightmare Before Christmas. Diane von Furstenberg presťahovala svoju výstavu do Los Angeles a Chanel pozná destináciu ďalšej cruise show. Firma Axiom Space potom spolu s Prada odhalila očakávaný skafander.

    Značka Victoria’s Secret potvrdila svoj comeback. Po šiestich rokoch predstavila svoju ikonickú šou

    Očakávané týždne módy sú síce už dávno za nami, neznamená to však, že je všetkým šou koniec. V utorok to dokázala značka Victoria's Secret, ktorá po šiestich rokoch vrátila na módnu scénu svoju slávnu prehliadku. V porovnaní so svojimi staršími sestrami bola oveľa inkluzívnejšia, a tak zožala značný úspech.

    Topánky môžete nosiť na desiatky spôsobov. Nové kombinácie oživia váš štýl

    Topánky sú jedným z kúskov šatníka, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Nielenže sú úžasne praktické na nadchádzajúcu sezónu, ale vyzerajú aj elegantne a pozdvihnú každý outfit. Z času na čas však môže byť zábavné zmeniť zaužívané spôsoby obliekania a inšpirovať sa nosením jednoduchých čižiem v trochu inom štýle.

    Nenechajte sa zlákať. Jesenné trendy, ktorým je na čase dať zbohom

    Obrátky mikro trendov sa nikdy neprestanú otáčať. Nie je teda vôbec jednoduché vyhnúť sa nutkaniu, že náš šatník nebude kompletný bez kúpy ďalšieho módneho kúsku. Niektoré hity tejto jesene však za styling ani investíciu nestojia. Vyhnite sa nákupu, ktorý budete neskôr ľutovať.